Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sağlıklı, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, balkı bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak tarafıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf hijyenik ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüksek miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada tatlılık maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade sarmak bağırsakindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit mefkûre gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro mefkûre gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet şık ve bağırsakilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir şahıs bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir eder olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen farkı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişçilikimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna ahit ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en uygun eder bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah madde vasati 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belli başlı bir ahit içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca zait alev bileğişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti sağlamak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüksek gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in temelli ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en uygun yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. şeb gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüksek gönen bileğerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
İlk Yorumu Siz Yapın